Motobadome

Motobadome – snoeien van bladeren.

 

De Japanse term die refereert aan het verwijderen bijna van alle bladeren, zodat er  3 mm blijft staan van de belangrijkste  bladeren aan de top van een bladstengel, is motobadome. Dit woord kun je als volgt vertalen vanuit het Japans: moto = basis, ba = blad, dome is een afkorting voor tomeru of beëindigen .

 

 

 

  image002

 

 

image004

  Motobadome toegepast op een Waka ebusu op ongeveer 3 mm loof blijft staan op elk

topje .

  
  Waka  ebisu  16 weken later. 

 

Door het toepassen van motobadome verjongt een tak of  boom; het “kunnen vertakken” van de boom wordt er namelijk door verbeterd. De huidige lengte van takken blijft behouden en het verandert de vorm/bouw  van de boom dus niet.

 

Toepassen van motobadome vereist het verwijderen van alle bladeren van alle takken die behandeld moeten worden. U verwijdert elk blaadje, maar laat de kiem in de oksel van elk blaadje staan. U knipt alle nieuwe blaadjes terug en laat ongeveer 3 mm groen staan. Terug snoeien van oud(er) hout wordt (zie verderop) kojiku-kiri genoemd.

 

Het tijdstip van de behandeling heeft effect op de hergroei en kan zelfs schade berokkenen. Motobadome uitgevoerd in het begin van de grote groeiperiode geeft een resultaat van kleine twijgjes die groter (grover) worden tegen eind juli, het eind van het groeiseizoen. Wanneer de motobadome in het midden van het groeiseizoen wordt uitgevoerd, zeg half mei, zal het resultaat van de hergroei veel fijner (kleiner, minder) zijn, als de groei later voltooid is. Natuurlijk moet de timing van de motobadome aangepast worden aan de start van de groei van het cambium, vooral bij gekweekte soorten. Voert u het later uit bij laatbloeiende soorten.

 

Motobadome vermindert gebladerte effectief. Wanneer de blaadjes niet verwijderd worden, produceren ze een hormoon dat, wanneer het naar binnen in de stam gaat werken, wordt het ontstaan van knoppen (slapende) voor zijtakken toegestaan. Deze knoppen kunnen twee verschillende zijn. 1. Ze zijn gevormd, zoals normaal, in de oksel van elk blad.  2. Toevallige knoppen die nieuw ontstaan op abnormale of onverwachte plaatsen. Wanneer dit hormoon niet meer van invloed is op de groei, ontstaan deze knoppen niet en dus ook geen nieuwe uitlopers.

Denkend aan het feit dat azalea’s groeien van onderaf (bottom growers), zoudt u het bovenste deel van de kroon eerder willen behandelen dan het lagere deel.Net als het kaarsjes snoeien (candle pruning) bij de pinus,  zou motobadome  idealiter eerder toegepast moeten worden op de langzamer groeiende delen van de kroon en dan later op de snelgroeiende delen ervan. Echter, in tegenstelling tot de procedure van “candle pruning”, waar je alleen in etages waarvan u  zwakkere delen van een tak tot ontwikkeling wilt laten komen heel veel eindkaarsjes wegnijpt, moet je juist bij azalea’s de “grote bazen” op alle uitschieters van een primaire tak op het zelfde moment verwijderen.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid bladeren die verwijderd zijn gedurende de behandeling, moet je ook het water geven en bemesten terugbrengen. Niet eerder weer bemesten tot de nieuwe groei wat verder in een verder stadium is. De schrijver vertelde dat hij ooit een azalea dood heeft laten gaan door een normale dosis mest te geven net nadat veel nieuwe knoppen tevoorschijn waren gekomen.

 

Alleen krachtige, gezonde bomen die bemest zijn, zouden deze behandeling moeten ondergaan. Het kan gebruikt worden op slechts één primaire tak of op een weinig bebladerd deel van de kroon. Op weelderige groeiende bomen mag motobadome in opvolgende jaren worden toegepast. Zwakke en spichtige (lang en dun) bomen of zwakkere delen van de kroon moeten niet ontbladerd en “ontknopt” worden. Omdat verpotten de boom verzwakt, geen motobadome toepassen op een net verpotte boom, tenzij deze boom abnormaal krachtig groeide.

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!